Dersom du har fulgt denne bloggen vet du nå hva en DAW er, og kjenner noen av dens funksjoner. I dag skal vi se litt på hvordan du kan utvide funksjonaliteten langt forbi innspilling og klipp/lim.
Hva er plug-ins?
Plug-ins er små programtillegg som legger til ekstra funksjonalitet i vertsprogramvaren. Plug-ins finner vi til mange slags programmer, men vi skal fokusere på plug-ins til lydprogramvare.
I en DAW er de fleste plug-ins effekter eller instrumenter.
Det vil si at etter at du har spillt inn et vokalspor, og har lyst på litt romklang, ekko eller noe annet på kun vokalsporet, kan du i programmet velge å sette inn en plug-ins med ønsket effekt på bare dette sporet.
Alle moderne DAW programmer kommer med en rekke plug-ins forhåndsinstallert.
Du finner equaliser plug-ins for å skru opp og ned ulike frekvenser på lydsporet ditt, klang og ekko effekter, og mer spennende effekter som endrer harmonier eller modulerer lyden drastisk.
Plug-ins gir deg altså tilgang til utallige måter å bearbeide lydsporene dine på både under opptak (kanskje du syns det er bedre å synge når du har litt klang på stemmen?) eller etter innspilling.
Der finnes egne gitar plug-ins som lar deg spille inn gitaren direkte til DAW programmet, og så legges lyden av ulike forsterkere på i programmet. Populære produkter her er Amplitube og Guitar Rig som begge leveres med hundrevis av gitarlyder for deg som ikke har forsterker eller mulighet til å spille den inn selv.
Virtuelle Instrumenter
Plug-ins trenger ikke bare være effekter du kan legge på en lydspor. Dersom du har et midikeyboard kan du bruke Virtuelle instrumentplug-ins. Dette er en plug-ins som rettogslett er et instrument som du kan spille på med midisignaler. Dersom jeg vil ha en harpe på en sang, men mangler harpe, kan jeg installere en virtuell instrument plug-in som inneholder harpelyder og så spille på midikeyboardet. Lyden inn i DAW programmet vil da høres ut som en harpe.
Trenger jeg trommer og ikke har plass eller trommis, laster jeg inn en trommemaskin plug-in og så kan jeg spille trommer på keyboardet, ELLER velge ferdig innspillte rytmer som jeg kan legge til i sangprosjektet.
Virtuelle instrumentplug-ins kommer i ulike versjoner. Noen har veldig spesifikke bruksområder, som eksempelvis Native Instruments B4, som kunne produsere et utall Orgel lyder, inspirert av Hammond B3. Andre plug-ins fungerer som det vi kaller samplere, at de kan spille inn lyder og gjøre dem om til å brukes med midi. Disse samplerne kommer som regel levert med tusenvis av ulike instrumentlyder, og fyller som regel mange gigabytes med hardiskplass. Kjente samplere er Kontakt, fra Native Instruments, Sampletank fra IK Multimedia, eller Structure som følger med Pro Tools.
Du får mange plug-ins inkludert når du kjøper deg en DAW programvare. I tillegg til disse finnes der hundrevis av firmaer som leverer egenutviklede plug-ins. Jeg har nevt Ikmultimedia og Native Instruments, som begge lever av å selge og utvikle plug-ins. Der finnes mange andre, og prisene varierer fra under hundrelappen til titusenvis av kroner. Forskjellene er hvor dyktige programerere som er involvert, hvor effektive effektene er mtp prosessorbruken din, og om de skal skape sin egne orginale effekt, eller om målet er å høres ut som en eller annen berømt studiodings, som vanlige folk aldri får råd til.
Jeg har for eksempel en plug-in som gjør at lydsporene mine høres ut som om de har blitt spillt inn på samme mikser som Led Zeppelins plater ble spillt inn på. Dette er bare en av tusenvis av muligheter du får med plug-ins.
Pass på.
Ulike lydprogrammer bruker ulike typer plug-ins.
Der finnes 3 hovedgrupper av plug-ins. VST, er utviklet av Steinberg, og kan brukes i nesten alle DAW programmer. AU er utviklet av Apple og fungerer i programmene Logic, Garageband og Digital Performer. RTAS er utviklet for Pro Tools og fungerer bare i dette programmet.
Dersom du har tenkt å bruke dine hardt ervervede penger på plug-ins, pass på at du kjøper riktig format for ditt program.
Jeg kommer til å vise ulike plug-ins og hvordan de fungerer i "Hvordan Bruke Midi"- videoen som kommer snaaaaart.
Lykke til med ditt plug-in valg.
Velkommen
På denne bloggen vil du finne all informasjon du trenger for å komme i gang med ditt eget hjemmestudio. Utstyr demonstreres, ord og uttrykk forklares, bilder og video deles og meninger ytres.
Jeg arbeider i Lydetaten AS, et lydstudio utenfor Bergen der vi arbeider med kjente og ukjente artister. Jeg har også bygget et hjemmestudio for å kunne ta arbeid med meg hjem.
Ettersom mange klienter spør om hjelp til hjemmestudioet sitt når de er i studio hos oss, og jeg er nesten ferdig med å renovere mitt eget lydrom hjemme, bestemte jeg meg for å lage denne siden for å hjelpe andre i gang.
Jeg arbeider i Lydetaten AS, et lydstudio utenfor Bergen der vi arbeider med kjente og ukjente artister. Jeg har også bygget et hjemmestudio for å kunne ta arbeid med meg hjem.
Ettersom mange klienter spør om hjelp til hjemmestudioet sitt når de er i studio hos oss, og jeg er nesten ferdig med å renovere mitt eget lydrom hjemme, bestemte jeg meg for å lage denne siden for å hjelpe andre i gang.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar