Velkommen

På denne bloggen vil du finne all informasjon du trenger for å komme i gang med ditt eget hjemmestudio. Utstyr demonstreres, ord og uttrykk forklares, bilder og video deles og meninger ytres.

Jeg arbeider i Lydetaten AS, et lydstudio utenfor Bergen der vi arbeider med kjente og ukjente artister. Jeg har også bygget et hjemmestudio for å kunne ta arbeid med meg hjem.
Ettersom mange klienter spør om hjelp til hjemmestudioet sitt når de er i studio hos oss, og jeg er nesten ferdig med å renovere mitt eget lydrom hjemme, bestemte jeg meg for å lage denne siden for å hjelpe andre i gang.


onsdag 12. januar 2011

Hva trenger du? Del 1: Grunnleggende

Vi forutsetter at du enten synger eller spiller et instrument og i det siste tilfellet har du et eksemplar av instrumentet tilgjengelig.

Det viktigste du da MÅ ha er:

1. En mikrofon til å fange opp lyd med
2. Lydkort (kalt audio interface) med mikrofonforsterker (kalt preamp)
3. Datamaskin + et program for å spille inn og redigere lyd
4. Hodetelefoner for å lytte til hva som blir spillt inn.

5. Alternativ til 2 og 3 er et Portastudio/Hardisk Recorder der du har tilkopling for gitar/mikrofon og et grensesnitt for å spille inn samlet i en bærbar enhet.

Mer om de ulike elementene.


1. En mikrofon til å fange opp lyd med.
Uansett hvilket instrument du spiller på handler lyden du lager om svingninger i luften, altså lydbølger. Lydbølgene kan kun fanges opp av membraner som registrerer svingningene i luften. Øret ditt inneholder en slik membran. Det gjør alle mikrofoner også. Mikrofoner finner vi i alt fra mobiltelefoner og pc`er til store studiomikrofoner.

Til innspilling av lyd kan man i nødstilfeller bruke den innebygde pc/mobil mikken, men lyden blir da også deretter. (Jeg har selv brukt dette for å kladde ned en ide eller to i et stresset øyeblikk.)






Ulike mikrofoner har et ulikt frekvensområde de registrerer. Derfor vil vi få et rikere og mer fyldig opptak med en studiomikrofon som har et frekvensområde like vidt som ørene våre, enn hva man får med den vesle mikrofonen på mobilen som bare fanger opp et begrenset spekter.




Til hjemmestudiobruk må man ta til takke med det man har liggende, eller har råd til innenfor et begrenset budsjett. Som sagt, alle mikrofoner kan nyttes om de må, men lydkvaliteten man spiller inn, blir også deretter. Gammelt ordtak fra studiokretser: Shit inn- shit out.

Jeg kommer snart med en egen artikkel om rimelige mikrofoner til hjemmestudiobruk.



2. Lydkort (kalt audio interface) med mikrofonforsterker
Etter at lyden du lager har blitt fanget opp av mikrofonen, sendes den gjennom kabelen til et lydkort med en mikrofonforsterker, eller preamp (pre-amplifier). Signalet mikrofonen fanger opp er så svakt at uten en form for forsterker vil man knapt høre det. Derfor bruker man en preamp som forsterker signalet nok til at det høres klart og tydelig. Siden en tuba lager mye mer lyd enn en ukulele, kan man på preampen endre hvor kraftig forsterking den utfører på lydsignalet.
Etter at lydsignalet er blitt forsterket, gjøres det om til et språk datamaskinen din kan forstå. Lydsignalet i preampen er analogt, det vil si at signalet består av milioner av ladede karbonartikler i bevegelse. En datamaskin snakker digitalt, dvs milliarder av små brytere veksler mellom å vere slått av eller på. 1 eller 0. Et lydkort inneholder en liten chip som leser analoge signaler og gjør dem om til digitale signaler. Så maskinen får informasjon den kan arbeide med. Den nye digitale informasjonen sendes så inn i datasystemet som lydfiler.

3. Datamaskin med programvare for å arbeide med lyd
Du må ha en datamaskin som enten har et innebygget lydkort, eller du må kople til et lydkort med USB kabel. Når lydkortet ditt har gjort lyden om til et språk datamaskinen din kan forstå, må du ha et program for å arbeide med dette. Der finnes tusenvis av små og store programmer som håndterer lyd på data. Både til Windows, Mac OS og Linux. Lydbehandlingsprogrammer leser informasjonen fra lydkortet og skaper en visuell fremstilling av lydfilen for deg. Du kan altså se lydbølgen på dataskjermen. Nå kan du klippe den opp i biter, og sette bitene sammen til noe nytt. Noen program lar deg bare redigere en lydfil om gangen. Andre lar deg spille inn flere lydfiler og så spille dem av sammen, og det er dette som er hovedfokuset når man arbeider med musikk på datamaskin. Spille inn mange spor, fikse hvert av dem slik du vil ha dem, og spille dem av sammen. Den drevne hjemmestudiobrukeren kan lage musikk som inneholder mange ulike stemmer og instrumenter, alt sammen spillt inn hjemme på ens egen pc.

4. Hodetelefoner for å lytte til hva som blir spillt inn.
Skal du arbeide med musikk må du selvsagt høre hva du spiller inn. PCen har nok innebygde høytalere som gjær nytten når du skal spille av musikk til vanlig. Men i et hjemmestudio trenger du mer.
Dersom du bare skal spille inn en lydfil (eller spor), trenger du ikke hodetelefoner når du spiller inn. Bare trykk "Record" i lydprogrammet ditt og sett deg til å spille/synge foran mikrofonen.
Men dersom du vil spille inn mer enn ett spor ønsker du vel at det første og andre sporet skal passe sammen? Da må du høre spor 1 mens du spiller inn spor 2. Hvorfor ikke bare bruke høytalere tenker du? Når du spiller av spor 1, vil lyden av dette fanges opp av mikrofonen og bli en del av spor 2 opptaket. Dermed får du et forsinket ekko fra spor 1 på spor 2 og sangen blir veldig rotete. Derfor må vi ALLTID bruke hodetelefoner når vi skal spille inn de øvrige sporene i lydprogrammet vårt. Hodetelefoner hjelper også til å gi oss mulighet til å høre sangen helt uten andre lyder til stede. Ofte hører man kanskje ting man vil endre eller fremheve bedre når man bruker (gode) hodetelefoner.

5. Portastudio
Dersom du bruker en hardisk recorder/portastudio i stedet for en datamaskin vil denne som regel inneholde flere lydkort og preamper så man kan kople til både gitarer og mikrofoner og spille inn. Enheten inneholder også et brukergrensesnitt der du kan organisere flere spor, spille inn, slette og styre på. Ulempen er at du kanskje ikke har like lett for å redigere lydfiler på en hardiskrecorder, men samtidig er den beregnet på å være på farten og er langt mer mobil enn hjemmestudio oppsettet med pc ++.

Dette var de mest grunnleggende tingene du MÅ ha for å komme i gang med hjemmestudio. I neste post ser vi på hvordan man utvider fra disse grunnelementene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar